AMSTERDAM - De laatste editie van De Pers vrijdag bestaat uit terugblikken van de redacteuren van de krant. 

Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij wil donderdag niet veel meer dan dit tipje van de sluier oplichten. "Het moet een beetje een verrassing blijven." Wel wil hij er nog over kwijt dat de krant geen regulier nieuws zal bevatten.

Eerder deze maand werd bekend dat de gratis krant na vijf jaar ophoudt te bestaan en dat de publicatie van het dagblad vrijdag voor het laatst verschijnt. De Pers werd eind 2006 opgericht als eerste gratis kwaliteitskrant. Ondanks forse investeringen bleven de advertentie-inkomsten tegenvallen.

Boekhoorn

Oprichter Marcel Boekhoorn zei eerder dat hij dacht dat het mogelijk zou zijn een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken. "Het is een grote teleurstelling voor alle betrokkenen dat we hebben moeten besluiten om de krant op te heffen."

Momenteel wordt nog gekeken of een digitale doorstart mogelijk is. Heij stelt dat de kans nog altijd behoorlijk groot is dat die plannen niet doorgaan. "We zullen tot eind april moeten wachten", gaf hij donderdag aan. Eerder zei de hoofdredacteur al dat hierover voor eind april niets bekend wordt gemaakt.

Het einde van de krant gaat niet ongemerkt voorbij. Sinds bekend werd dat de krant stopt, zijn volgens Heij 'tienduizenden' reacties binnengekomen. Lezers hebben een speciale website in het leven geroepen, waarop geïnteresseerden kunnen aangeven of ze een abonnement zouden nemen voor een digitale of papieren versie. Ruim tienduizend lezers zouden zich inmiddels hebben aangemeld als potentieel abonnee.

Plasterk

Ook PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt het jammer dat de krant na vrijdag niet meer te vinden is op perrons. Via Twitter bedankt hij redacteur Kustaw Bessems en zijn collega's donderdag 'voor jaren zeer goede journalistiek'. "Gratis, nooit goedkoop."

Oud-medewerkers van de gratis krant Dag hebben een kratje met drank naar de redactie van De Pers gestuurd. "Wij als oud-redacteuren van Dag weten hoe het is om een 'laatste krant' te maken. We wensen jullie veel sterkte vandaag. Maak er iets moois van, en vanavond drinken op de behaalde successen en de mogelijke doorstart", staat op een begeleidend briefje. Een redacteur van De Pers plaatste een foto van het kratje met het briefje donderdag op Twitter.

Rechtspraak

Eerder al meldde de Raad voor de rechtspraak het vertrek van De Pers een verlies voor de rechtspraak te vinden. "De Pers berichtte minder dan andere media over hypes in de rechtspraak en belichtte vaker meerdere kanten van een zaak."