AMSTERDAM - Dagblad De Pers probeert verder te gaan als digitale krant en onder een andere naam. Medewerkers van de krant bekijken komende week of dit plan haalbaar is.

Medio volgende week weten we waarschijnlijk meer, zei hoofdredacteur Jan Jaap Heij donderdag.

Mochten de plannen concreet worden, dan steekt hij zijn eigen ontslagvergoeding in het nieuwe dagblad.

Maandag werd bekend dat De Pers aan het eind van de maand stopt, na 5 jaar. Wegener en uitgever Mountain Media besloten daartoe, omdat de commerciële exploitatie van de gratis krant achterbleef bij de verwachtingen.

Steun

Sinds het nieuws bekend werd, kreeg de redactie volgens eigen zeggen "steumbetuigingen uit alle hoeken". Zo begonnen drie lezers een actie om 50.000 potentiele abonnees te verzamelen voor 1 april 2012.

Een van de initiatiefnemers, Max Fossen, zei al duizenden mails te hebben ontvangen van lezers Hij is blij verrast door de vele reacties. Een speciale Facebookpagina heeft inmiddels ruim 1300 'likes' gegenereerd.

Mocht de krant een doorstart maken, dan kan het trio de belangstellenden benaderen met bijvoorbeeld een abonnementsvoorstel. Het initiatief van het trio staat vooralsnog los van De Pers, maar beide partijen hebben inmiddels wel met elkaar gesproken over de mogelijke toekomst van de krant.

Betalen

De redactie denkt nu dat een doorstart mogelijk is: "door het overweldigende aantal mensen dat aangeeft best een beetje te willen betalen voor een nog betere Nieuwe Pers beginnen sommige opties er opeens haalbaar uit te zien".

Voor een nieuwe krant moet ''vermoedelijk wel'' worden betaald, laat de hoofdredacteur weten. ''Dat zijn we nog aan het bekijken, maar ik denk het wel. Onze ervaringen met gratis kranten zijn niet onverdeeld gunstig'', grapte Heij.

Eerder zei Heij tientallen mogelijkheden te hebben bekeken om door te gaan, maar een digitale betaalde krant zat er nog niet bij. ''De lezers zijn gratis gewend. Dan is het niet zo makkelijk om mensen te laten betalen. Dat is eigenlijk pas een mogelijkheid als het voorbij is.''