LUNTEREN - Het verslag dat RTV Oost vorig jaar mei deed van de verloren kampioenswedstrijd van voetbalclub FC Twente, leverde de omroep woensdag een Gouden NL-Award op.

Die prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste mediaproductie van een Nederlandse regionale omroep. De Tukkers verloren op 15 mei van Ajax, waardoor ze naast het kampioenschap grepen.

Tijdens de ROOS Dagen, een congres voor regionale programmamakers in Lunteren, werden daarnaast in negen categorieën NL-Awards uitgereikt. Dat gebeurde voor de tiende keer.

Aan de categorie-overstijgende gouden award is een bedrag van 2500 euro verbonden. Het geld komt van Buma/Stemra. Het wedstrijdverslag van RTV Oost was ook de beste crossmediale productie.

Uniek project

De jury roemt het wedstrijdverslag van RTV Oost als ''uniek project'' dat een grote bijdrage leverde aan het volksfeest in de regio. De omroep had een handicap bij het maken van het verslag van de kampioenswedstrijd tegen Ajax: het had de rechten niet om de wedstrijd op tv uit te zenden.

In plaats daarvan deden de journalisten verslag van ''alles, maar dan ook echt alles er omheen: live, op radio, tv en internet''. Ze stonden open voor suggesties van supporters en putten uit de sociale media.

Nieuwe vormen

Over de inzendingen in de categorie crossmediaal is de jury erg te spreken. ''Dat is een teken dat de regionale omroepen goed aanhaken bij nieuwe vormen van nieuwsconsumptie.'' In de inzendingen in de categorieën nieuws en (radio en tv) achtergrond was de jury enigszins teleurgesteld. Ook waren niet alle inzendingen naar de meest kansrijke categorie gestuurd, aldus de jury.

Dit jaar vielen in totaal zes regionale omroepen in de prijzen. Het beste tv-nieuws kwam van Omroep Flevoland met de berichtgeving over dijkgraaf Henk Tiesinga. Een necrologie van zanger Harry Muskee (RTV Drenthe) viel in de prijzen in de categorie radio achtergrond. De beste documentaire was van de hand van Omroep Zeeland en ging over het leeglopende Belgische dorp Doel.