Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
VARA

Servies Yvon Jaspers leidt tot boete VARA

AMSTERDAM - Het vertonen en aanprijzen van het servies van Yvon Jaspers in een aflevering van De Wereld Draait Door (DWDD) heeft geleid tot een boete van 50.000 euro voor de VARA.
Door BuzzE

De omroep kreeg de boete op 15 november 2011 al opgelegd, bevestigt het Commissariaat voor de Media na berichtgeving van Nieuwe Revu.

De mediawaakhond vindt dat DWDD flink over de schreef ging met het vertonen van het servies.

''Het vermelden van de naam 'Kakelbont' en het tonen van het servies van Yvon Jaspers is een vermijdbare uiting in de zin van artikel 7 van het Mediabesluit 2008.'' Presentator Matthijs van Nieuwkerk en de Boer Zoekt Vrouw-presentatrice lieten het servies zien en praatten erover. Yvon liet onder meer weten dat het goed te betalen was, voor iedereen.

Close-up

''Dit geeft een versterkend effect aan het tonen van het servies waardoor extra aandacht wordt gegenereerd. Direct na de onthulling van het servies zijn er diverse camerashots waarbij het servies of delen daarvan close-up in beeld worden gebracht", verklaart het commissariaat de boete.

In eerste instantie moest de omroep 100.000 euro betalen, maar de VARA diende bezwaar in. De redactie van de talkshow liet weten dat er geen afspraken waren gemaakt met de winkel waar het servies werd verkocht. Het verweer werd grotendeels verworpen.


Lees meer over:
Yvon JaspersDWDD

Aanbevolen artikelen