AMSTERDAM - De moordenaar van Pim Fortuyn wil voorkomen dat de AVRO fragmenten van een telefoongesprek van hem met een neef van zijn slachtoffer uitzendt.

De omroep laat vrijdag weten niet van plan te zijn aan de eis van Volkert van der G. te voldoen.

De neef, Edwin Fortuyn, gaat in het AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn met presentator Art Rooijakkers op zoek naar wie zijn oom was en wat hij heeft nagelaten. De eerste aflevering werd donderdag uitgezonden.

Edwin Fortuyn voerde een telefoongesprek van ongeveer twintig minuten met Van der G. voor het programma. Van der G. zou de neef van zijn slachtoffer hebben gebeld op een dag dat er toevallig opnames werden gemaakt.

Brief

Van der G. wilde vooral weten waarom Edwin Fortuyn hem wil ontmoeten, welke vragen hij wil stellen en of hij daar antwoord op zou kunnen en willen geven, meldt de omroep. De AVRO gaf eerder aan van plan te zijn het gesprek tussen de twee in de derde of vierde aflevering uit te zenden.

De AVRO en producent IDTV hebben inmiddels een brief gekregen van de advocaat van Van der G. waarin zij sommeert af te zien van het uitzenden van het telefoongesprek, de stem, een portret en de volledige naam van Van der G.

De omroep en de producent vinden echter dat het hen vrijstaat 'deze elementen, op zorgvuldige wijze' in de uitzending te verwerken.

Vervolgstappen

In afwachting van eventuele vervolgstappen van Van der G. willen de AVRO en IDTV voorlopig geen verdere mededelingen doen.

De 41-jarige Van der G. kreeg in 2003 achttien jaar cel opgelegd voor de moord op het Mediapark in Hilversum. Waarschijnlijk wordt hij vrijgelaten als hij twee derde van de straf heeft uitgezeten.