AMSTERDAM - James Murdoch vertrekt bij News International, de Britse afdeling van News Corperation en voormalig uitgever van News of the World.

James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch en de topman van News International, legt die functie neer.

Dat heeft News Corp., het moederbedrijf van de mediaonderneming, woensdag bekendgemaakt.

Murdoch kwam in opspraak door misdragingen van zijn schandaalkrant News of the World. Die werd vorig jaar opgedoekt, toen naar buiten was gekomen dat de krant vele burgers en beroemdheden had afgeluisterd.

Bewijzen

James Murdoch verklaarde herhaaldelijk dat hij nooit bewijzen heeft gezien die het aftappen van telefoons als gebruikelijke methode voor het vergaren van nieuws door de krant News of the World bevestigen.

Volgens Murdoch waren individuen binnen de krant in 2008 wel op de hoogte van de afluisterpraktijken, maar niemand zou hem daarover hebben ingelicht. Er zou ook geen enkel bewijs bestaan, dat News of the World op illegale wijze voicemailberichten verzamelde.

Schadevergoedingen

News Corp. heeft in de afgelopen maanden contracten gesloten voor schadevergoedingen aan een reeks gedupeerden. Zo werd maandag bekend dat de zangeres Charlotte Church 710.000 euro krijgt omdat ze is afgeluisterd.

News International is de Britse krantentak van het Amerikaanse mediaconglomeraat News Corporation. Dat is gevestigd in New York. Murdoch is al naar deze stad verhuisd en gaat op het hoofdkwartier aan de slag in een hoge functie binnen het bedrijf van zijn vader.

Geschikt

De Britse oud-minister Chris Bryant, die waarschijnlijk is afgeluisterd, had geen goed woord over voor Murdoch.

Hij is ''geen geschikt en fatsoenlijk mens'' en zijn vertrek heeft ''veel te lang op zich laten wachten'', aldus Bryant.