AMSTERDAM - BNN gaat juridische stappen nemen na de beschuldiging dat de omroep afwist van het 'toneelstukje' dat te zien was in Spuiten en Slikken.

Dat zei de presentatrice van het programma, Nicolette Kluijver, dinsdagavond in RTL Boulevard.

In Spuiten en Slikken was zondagavond een 17-jarige jongen te zien die beweerde heroïneverslaafd te zijn.

Hoewel op Twitter al werd getwijfeld aan zijn oprechtheid, waren studiogasten onder de indruk van het verhaal van 'Tommy'. "Wij zijn royaal genaaid."

"Tot onze verbijstering blijkt dat 'Tommy' uit Spuiten en Slikken zijn verslaving heeft verzonnen", schrijft BNN op Facebook. De redactie van het programma kreeg na de uitzending een e-mail van een bekende van de jongen.

"Volgens de bron was hij helemaal niet verslaafd, noch dakloos, maar woont hij gewoon in een flatje in Tilburg. Aan de hand van een aantal na de uitzending snel verwijderde internetprofielen hebben we kunnen vaststellen dat dit inderdaad lijkt te kloppen."

Bekijk het fragment:

Voorgesprekken

BNN stelt uitgebreide voorgesprekken te hebben gevoerd met zowel 'Tommy' als zijn 'begeleider'. De begeleider blijkt zijn vader te zijn. "Vanaf het moment dat we contact hadden met beiden zijn ze volledig 'in character' geweest, waarbij hun verhaal ook na uitvoerig checken en dubbelchecken volkomen consistent bleek te zijn."

BNN baalt naar eigen zeggen 'verschrikkelijk'. "Niet alleen wij zijn royaal genaaid, maar ook de vele kijkers die geraakt waren door het aangrijpende relaas van Tommy. We bieden hen dan ook onze welgemeende excuses aan."

Vervanger

Volgens Rob Neumann, de man die als begeleider van Tommy in de uitzending verscheen, ligt de zaak anders, schrijft Omroep Brabant. Volgens Neumann was de echte Tommy te ziek om de uitzending bij te wonen. "De bureauredacteur vond dat het programma sowieso moest doorgaan. Daarop heb ik gezegd dat ik een vervanger zou regelen", stelt Neumann.

BNN is woedend over de bewering. BNN laat weten uitgebreide voorgesprekken te hebben gevoerd met de jongen en zijn 'begeleider'. De begeleider Neurmann blijkt echter zijn vader te zijn geweest.

Integer

"In tegenstelling tot het verhaal van Rob Neumann heeft de redactie van Spuiten en Slikken nooit geweten dat Tommy een acteur was", reageert BNN, die bovendien stelt dat de jongen die verscheen dezelfde was als die in de voorgesprekken.

"Spuiten en Slikken is een integer programma, dat juist de waarheid over drugs naar voren wil brengen. De verdachtmaking dat wij zouden hebben meegewerkt aan een toneelstukje is een grove belediging."

Scholen

Ook is achteraf gebleken dat 'Tommy' en zijn 'begeleider' scholen bezoeken om drugsvoorlichting te geven. "BNN begrijpt wel dat Tommy's vader, als eigenaar van een commercieel drugsvoorlichtings- en -opsporingsbedrijf, nu probeert te redden wat er te redden valt", aldus de omroep. "Dat daarbij klinkklare onzin wordt verkocht pikken we absoluut niet."