ARNHEM - Een uur voordat de eerste krantendrukkerij tot staking zou besluiten, hebben onderhandelaars van werkgevers en werknemers toch nog een akkoord weten te bereiken over een cao in de grafische sector.

Na drie maanden van onderhandelingen zijn de werkgevers alsnog bereid giftige oplosmiddelen volledig uit de sector te weren, aldus vakbond FNV KIEM maandag.

Het grafisch personeel krijgt er verder in 1,5 jaar tijd structureel 3 procent salaris bij. Werkgevers en werknemers leggen het principeakkoord nu voor aan hun leden.

''Dit is een regelrechte overwinning van de werknemers in de grafische sector'', zei Bernard van Iren van FNV KIEM.

Uitbannen

Het akkoord voorziet in het uitbannen van giftige oplosmiddelen die de sector gebruikt om inkt te verdunnen en drukpersen te reinigen. Dit was voor het grafisch personeel een harde eis omdat langdurige blootstelling aan die chemische middelen de ongeneeslijke zenuwziekte OPS tot gevolg kan hebben.

Werkgevers zijn nu akkoord met een ban op oplosmiddelen per 1 januari 2016, aldus FNV KIEM. ''Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mag een drukkerij hier dispensatie voor krijgen.''