ROTTERDAM - Rosalinde Kikstra (24) won Benelux Next Top Model, maar naar een groot deel van de 75.000 euro aan prijzengeld kan ze fluiten.

Ze overweegt modellenbureau Elite aan te klagen, schrijft het AD.

Presentatrice Daphne Deckers noemde Rosalinde in het programma 'te dik' omdat haar heupomtrek boven de 90 centimeter uitkwam. Rosalinde was met 1,81 meter en maat 36 eigenlijk te rond voor de modellenwereld, maar ze viel behoorlijk wat af en won BNTM alsnog. Na het programma kwam Kikstra echter amper aan de bak.

In het Algemeen Dagblad vertelt Rosalinde waarom ze zich onrechtvaardig behandeld voelt door het programma en modellenbureau Elite, waar ze met de overwinning een contract verdiende. ''Elite maakte me vanaf het begin duidelijk dat ik niet aan het werk zou komen als ik niet verder zou afvallen. Ik moest een heupmaat van 90 centimeter hebben, anders zou ik niet in maat 34 passen, de gebruikelijke maat voor haute couture'', zegt ze.

Dieetpillen

Rosalinde deed er alles voor om af te vallen. Zo ging ze ontzettend hard sporten, volgde een streng crashdieet en slikte dieetpillen. Haar menstruatie stopt een paar maanden. ''Dat kon me op dat moment weinig schelen. Ik was er trots op dat ik dat leven volhield'', blikt het model terug.

Kikstra kreeg een afgetraind lijf en werd magerder en magerder, maar de gevraagde heupmaat en daarmee de goed betalende opdrachten bleven buiten bereik. ''Ik liet me één keer per maand bij Elite meten en op een gegeven moment ging er niks meer af. Het meetlint zat op de botten.'' Ze had inmiddels zo'n 10.000 euro verdiend, een fractie van het totaalbedrag dat haar in het vooruitzicht was gesteld.

Belazerd

Ze voelt zich belazerd. ''Waarom laten ze meisjes meedoen die niet aan de voorwaarden kunnen voldoen? En waarom heeft de vakjury mij laten winnen als ik te dik was?'' Ook de rol van Elite is volgens Rosalinde dubieus. ''Elite stuurde me naar opdrachtgevers die dan op locatie zeiden dat ik niet de goede maten had. Waarom? Hoopte Elite dat ik er dan zelf mee zou ophouden?''

Dat deed Kikstra en daardoor zit ze nu weer een stuk beter (want minder strak) in haar vel. Ze heeft de hoop op een succesvol modellenbestaan vrijwel opgegeven en studeert nu voor diëtiste. Daar kan ze zelf wel om lachen: ''Jaháá, ik weet inmiddels alles over gezond en ongezond eten.''

Het is niet de eerste keer dat een model in de publiciteit komt omdat haar deelname aan een dergelijk tv-programma op een deceptie uitliep. Ook Ananda Marchildon, de winnares van Holland's Next Top Model 2008, kreeg vanwege haar ''te grote maat'' maar een klein deel van haar prijzengeld uitgekeerd. Zij klaagde Elite aan.