AMSTERDAM - NUfoto.nl, het nieuwsfotografieplatform van NU.nl, en het ANP lanceren woensdag een nieuw platform voor burgerfotografie.

Het persbureau gaat op regelmatige basis foto's publiceren van een groep - door NUfoto geselecteerde - lezersfotografen, zogeheten 'trusted photographers', van wie bekend is dat ze vaak goede nieuwswaardige beelden aanleveren.

Het ANP wil met deze beelden zijn nieuwsaanbod aanvullen. Het persbureau werkt in de regel alleen met professionele fotografen, maar bij veel onverwachte nieuwsgebeurtenissen zijn burgerfotografen of semiprofessionals vaak eerder ter plaatse.

Vertrouwen

Het ANP gaat deze beelden via NUfoto aankopen en licenseren. De selectie van trusted fotografen garandeert dat de bron van de foto te vertrouwen is. Het geld komt in zijn geheel ten goede aan de NUfoto-fotograaf.

"Dit is een mooie oplossing voor een dilemma. Wij zien geregeld prima nieuwsfoto's aan onze ogen voorbijtrekken bij NUfoto, maar wij willen altijd heel erg zeker weten wie een foto waar en wanneer gemaakt heeft alvorens we publiceren. Door met vertrouwde NUfoto-fotografen te werken, weten we met wie we van doen hebben", zegt Johan Groeneveld, adjunct-directeur ANP Producties.

Groter podium

Ook NUfoto is blij met de samenwerking. "Ik vind het fantastisch dat ANP een samenwerking aangaat met ons platform", zegt chefredacteur Chris Heijmans van NUfoto. "We zijn blij dat we onze fotografen op deze manier een groter podium kunnen bieden."

Volg alle berichten op Twitter via NUlive