AMSTERDAM - Nederland blijft hoge ogen gooien op de ranglijst van persvrijheid van Verslaggevers zonder Grenzen.

Nederland neemt samen met Estland de derde plek in. Alleen in Finland en Noorwegen is de situatie op het gebied van persvrijheid volgens de organisatie nog beter, blijkt uit de World Press Freedom Index 2012.

België doet het een stuk minder dan Nederland en staat op de twintigste plek. Eritrea, Noord-Korea en Turkmenistan staan op de laatste drie plekken: 179, 178 en 177.

Uit de ranglijst blijkt verder dat de onderdrukking van protesten in de Arabische wereld de positie van Syrië (176), Bahrein (173) en Jemen (171) geen goed heeft gedaan: die landen staan op de laagste plek ooit.

Occupy

De Verenigde Staten denderden 27 plekken naar beneden en komen uit op de 47e plek, vanwege de arrestatie van journalisten die berichtten over Occupy Wall Street. Suriname stijgt dertien plekken en komt op plaats 22. Er waren vrijwel geen ernstige incidenten of inbreuken op de vrije informatievergaring.

Verslaggevers zonder Grenzen stellen in de rapportage dat dezelfde groep landen, waaronder Nederland, de hoogste posities blijft innemen. "Dit dient als een herinnering dat persvrijheid alleen kan worden gehandhaafd in sterke democratieën en dat een democratie persvrijheid nodig heeft."

Ook valt het de organisatie op dat in de Europese Unie landen als Finland en Nederland altijd goed scoren, terwijl landen als Bulgarije (80), Griekenland (70) en Italië (61) niet in staat blijken het onderwerp van het schenden van de persvrijheid aan te kunnen pakken. "Vooral vanwege een gebrek aan politieke wil."