AMSTERDAM - WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaat een televisieprogramma presenteren.

Dat meldt nieuwsportaal BNO.

Voor het programma zal Assange belangrijke kopstukken uit de politiek interviewen.

De reeks zal geproduceerd worden door Quick Roll Productions en verschijnt half maart.

Iedere week zal een aflevering van een half uur worden uitgezonden. In een statement van WikiLeaks wordt een bereik van 600 miljoen kijkers genoemd. Het programma zal via kabel- en satellietverbinding de huiskamers bereiken.

Uitlevering

Assange werd vorig jaar gearresteerd, nadat WikiLeaks duizenden geheime documenten van Amerikaanse diplomaten had gepubliceerd.

Het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië buigt zich volgende week woensdag over de mogelijke uitlevering van Assange aan Zweden. De zaak in hoger beroep zal 2 dagen duren.

Seksuele misdrijven

De 40-jarige Australiër wordt in Zweden verdacht van seksuele misdrijven. Hij zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

Verder vreest hij dat het Scandinavische land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks veel vijanden heeft gemaakt.

Arrestatiebevel

Volgens Assange mag hij niet worden uitgeleverd, omdat het arrestatiebevel is uitgegeven door een aanklager en niet door een rechter of rechtbank. Het Hooggerechtshof laat zeven rechters naar de zaak kijken om te bepalen of een aanklager een uitleveringsbevel mag tekenen.

Als het Hooggerechtshof Assange in het ongelijk stelt, dan heeft hij geen andere juridische mogelijkheden meer in Groot-Brittannië. Hij kan in dat geval nog wel bezwaar maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.