AMSTERDAM - Cartoonist Gregorius Nekschot houdt op met het publiceren van zijn tekeningen. Zijn uitgever heeft dat dinsdag gemeld.

Een woordvoerder van uitgeverij Xtra weerspreekt berichten in de media dat Nekschot mede zou stoppen omdat zijn uitgever geen brood in de cartoons meer zou zien.

Wat wel de reden is, kan de zegsman niet zeggen. ''Het contact is eenzijdig stopgezet’’, stelt hij. ''Ik heb Nekschot ook al enige tijd niet meer gesproken.’’

In 2008 werd de cartoonist enige tijd vastgehouden na de publicatie van een aantal controversiële tekeningen. De politie pakte hem op omdat zijn werk beledigend zou zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur.

Zij arrestatie leidde tot veel verontwaardiging. Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie de man niet te vervolgen.

Internet

Nekschot publiceert vooral op internet, maar ook hier stopt hij naar eigen zeggen per januari mee. Zijn extreme grappen en tekenstijl gaan velen te ver, maar anderen koesteren er bewondering voor en vinden ze scherp.

De in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh behoorde tot de laatste groep en bood op zijn website ruimte aan het werk van de tekenaar.