AMSTERDAM – In het nieuwe BNN-programma Proefkonijnen gaan presentatoren Valerio Zeno en Dennis Storm een stuk van elkaars vlees opeten.

Bij beide presentatoren heeft een chirurg een stukje uit hun zij en bil verwijderd. In de tweede aflevering wordt dat bereid en krijgen ze elkaars vlees voorgezet.

Zeno wil al sinds het zien van de film Alive dolgraag weten hoe mensenvlees smaakt. Daarin eten de overlevenden van een vliegtuigcrash het vlees van de doden op om te overleven.

Bij zijn collega was die vraag nog nooit opgekomen. "Maar toen ik de vraag hoorde, wilde ik het antwoord absoluut weten," aldus Storm. "En mocht er ooit iemand vragen hoe ik aan dat litteken op mijn bil kom, kan ik mooi zeggen: 'Dat heeft Valerio opgegeten'."

Strafbaar

Volgens advocaat Gerard Spong, die tijdens de betreffende uitzending in de studio is, zijn de presentatoren volgens de wet strafbaar als ze daadwerkelijk elkaars vlees gaan opeten. Niet vanwege kannibalisme, dat is niet bij wet verboden, maar vanwege heling.

"Het snijden en vlees wegnemen uit een gezond lichaam zonder medische noodzaak is onwettig. Het eten van het op deze wijze verkregen vlees is een vorm van heling en daarom strafbaar."

De populair wetenschappelijke show Proefkonijnen wordt vanaf woensdag 14 december om 21.40 uur uitgezonden op Nederland 3.