Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Opgepakte journaliste terug in Nederland

SCHIPHOL - Journaliste Anneke Verbraeken is maandagochtend in Nederland teruggekeerd. Militairen in de Democratische Republiek Congo hielden haar zaterdag enkele uren vast.
Door ANP

Ze werd zaterdag opgepakt en vastgehouden in de hoofdstad Kinshasa, nadat ze in een ziekenhuis opnames had gemaakt over mensen die vrijdag tijdens rellen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen waren omgekomen.

Medewerkers van de ambassade begeleidden haar zondag naar het vliegveld van de Congolese hoofdstad.

Verbraeken werkt voor onder meer Vrij Nederland, de Groene, de Wereldomroep en de Zuid-Afrikaanse televisie.

Telefoontje

De journaliste zei maandag dat ze zaterdagochtend een telefoontje kreeg dat een meisje was neergeschoten.

Samen met twee familieleden van de vrouw en een Zuid-Afrikaanse cameraman ging ze eerst naar de plaats waar het incident had plaatsgehad. Vervolgens gingen zij naar het ziekenhuis waar de vrouw zou liggen, maar ze bleek overleden.

Dollars

Ook de familieleden werden gearresteerd. In het verhoor werd al snel duidelijk dat de ondervragers vooral wilden weten wie Verbraeken over het meisje had getipt. Dankzij de Zuid-Afrikaanse cameraman, die niet was aangehouden, en ''een hoeveelheid dollars'' kwam de journaliste rond 16.30 uur vrij, maar de twee familieleden zitten nog vast.

Verbraeken verwacht dat zij van hoogverraad zullen worden beschuldigd, waarop zware straffen staan. Zij zal Buitenlandse Zaken vragen zich ook voor hen in te zetten.

Aanbevolen artikelen