AMSTERDAM - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft afgezien van het aannemen van een journalist omdat de man in kwestie hiv-positief bleek te zijn en daarom Qatar, standplaats van de zender, gedwongen moest verlaten.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse verslaggever wiens naam onbekend is werd zonder dat hij dat wist bij een medische keuring getest op hiv.

Zuid-Afrikaanse media melden dat een mensenrechtenorganisatie een rechtszaak te beginnen tegen de nieuwszender en tegen de golfstaat, waar . Advocaat Nikki Stein: "We hebben al-Jazeera gevraagd zijn contract alsnog te tekenen en hem elders in de wereld zijn werk te laten doen.

De man verhuisde vorig jaar voor een baan bij al-Jazeera naar Qatar, maar kreeg een maand later te horen dat zijn visum niet werd goedgekeurd en hij moest vertrekken. Een reden werd daarbij niet gegeven, schrijft The Telegraph.

De journalist werd daarop naar een gevangenis in Doha afgevoerd waar hij voor het oog van een grote groep andere gevangenen lichamelijk testen moest ondergaan.

De enige mededeling die hem bij vrijlating werd gedaan was dat zijn contract bij al-Jazeera van de baan was en dat hij 48 uur de tijd had om Qatar te verlaten. Pas thuis in Zuid-Afrika ontdekte de man dat hij hiv-positief was.