AMSTERDAM - Journalistenvakbond NVJ dreigt met acties bij de dagbladen.

De bond eist in een nieuwe cao voor dagbladjournalisten onder meer een loonsverhoging van 2 procent per jaar, in plaats van jaarlijks een half procent.

De NVJ heeft vrijdag een eindbod aan de dagbladwerkgevers gestuurd met een ultimatum dat dinsdag om 12.00 uur afloopt.

De NVJ dreigt in eerste instantie met publieksvriendelijke acties, zoals stiptheidsacties en witte plekken in kranten en op websites van kranten.

De NVJ en NDP Nieuwsmedia, de branche- en werkgeversorganisatie van Nederlandse dagbladuitgevers, gingen 25 november zonder resultaat over een nieuwe cao uit elkaar.

Pensioen

De NVJ wordt het met de werkgeversorganisatie ook niet eens over seniorendagen, pensioen en een auteursrechtenvergoeding. De NVJ zegt te strijden voor behoud van koopkracht, niet voor verbetering.

''De loonsverhoging ligt onder het huidige niveau van de inflatie van ruim 2,5 procent'', aldus secretaris Marc Visch van de NVJ. Volgens hem is de actiebereidheid van dagbladjournalisten groot.

Vergaand bod

Volgens NDP Nieuwsmedia, voorheen De Nederlandse Dagbladpers, is ''een zeer vergaand bod'' gedaan.

De werkgevers stellen dat de economische omstandigheden bij de nieuws- en mediabedrijven alleen maar verder verslechterd zijn sinds begin dit jaar, toen het overleg over de cao begon. ''De omzet holt achteruit'', aldus NDP Nieuwsmedia.

De werkgeversorganisatie wil op heel korte termijn tot een akkoord komen. Lukt dat niet, dan is het werkgeversbod op 8 december om 12.00 uur van tafel.