LONDEN - Een klein aantal journalisten heeft de Britse pers verpest. Dat heeft Alistair Campbell, de voormalige spindoctor van ex-premier Tony Blair, woensdag gezegd.

Campbell deed zijn uitspraak tegen een onderzoekscommissie van het Lagerhuis die de ethiek in de Britse media doorlicht. De verslaggevers die voor kranten zoals het ter ziele gegane News of the World telefoons hebben afgeluisterd 'hebben de naam besmeurd' van zo ongeveer elke journalist in Groot-Brittannië, aldus Campbell.

"Een heel, heel klein aantal mensen heeft de krantenindustrie compleet veranderd", aldus Campbell. "Onze nationale pers is in veel opzichten ronduit verrot." Hij hekelde 'de onmenselijke behandeling' van beroemdheden en gewone mensen die door Britse kranten zijn afgeluisterd.

In een geschreven verklaring zei Campbell dat hij vermoedt dat Blairs vrouw Cherie ook is afgeluisterd. Verhalen over Cherie 'bevatten vaak details over haar handel en wandel, dingen die vaak telefonisch werden besproken bij de planning van bezoekjes'.

Zwanger

Volgens Campbell kan het afluisteren van Cherie's telefoon verklaren hoe de Daily Mirror er in 1999 achterkwam dat ze zwanger was. "Als ik het me goed herinner wist toen slechts een heel klein aantal mensen in Downing Street dat ze zwanger was", zei Campbell.

"Ik heb veel verhalen gehoord over hoe die informatie naar buiten kwam, maar geen van die verklaringen klinkt mij geloofwaardig in de oren."

Campbell erkende overigens geen hard bewijs te hebben dat Cherie Blair is afgeluisterd.

Alles over het Britse afluisterschandaal in ons nieuwsdossier