UTRECHT - Oud-AIVD'er Heleen de Waal wil onder meer het hoofd van de inlichtingendienst Gerard Bouman en twee journalisten van De Telegraaf laten verhoren.

Dat bleek maandag tijdens een zitting van de rechtbank in Utrecht, die De Waal tegen haar oud-werkgever de AIVD heeft aangespannen.

De AIVD heeft haar ontslagen wegens het lekken van staatsgeheimen aan De Telegraaf, onder meer over de oorlog in Irak. In die zaak werd zij in 2009 gearresteerd en zat vijf maanden in voorarrest. De strafrechter sprak haar inmiddels vrij, maar daartegen loopt nog een hoger beroep.

De geheime dienst wil De Waal zogenoemd strafontslag aanzeggen. In zo'n geval ontvangt de oud-medewerker geen afkoopsom en heeft ook geen recht op een uitkering.

Journalisten

De Waal wil om haar onschuld aan te tonen een aantal getuigen horen. Zo wil ze de Telegraaf-journalisten Jolande van der Graaf en Joost de Haas laten getuigen. Die moeten duidelijk maken dat er andere bronnen waren dan de oud-AIVD'er.

Volgens de landsadvocaat is dat problematisch. Hij wijst er op dat de journalisten ook al eerder zijn gehoord in de strafzaak en zich beroepen op hun journalistieke verschoningsrecht.

Bouman

De Waal wil ook Gerard Bouman, tot 1 december 2011 nog het hoofd van de geheime dienst, laten horen. Hij moet duiden waarom alleen is gekeken naar de mogelijkheid dat zij heeft gelekt, en andere opties niet zijn onderzocht. Die stukken kunnen volgens de landsadvocaat uit het strafdossier komen en een verhoor voegt niets toe.

Langdurige procedure

Of de gevraagde verhoren er komen blijft onduidelijk, omdat de rechter daar pas begin 2012 over beslist. Dan moet ook duidelijk worden of de De Waal, zoals ze zelf wil, weer bij het Rijk aan de slag kan - zij het buiten de AIVD.

Voor de Waal duurt het te lang. "Ik heb gevoel dat de strafzaak nu nog een keer wordt gedaan. Alles in de hele zaak: het gedoe over data voor zittingen, gedoe over stukken, gedoe over wie wat gezegd heeft. Ik word er zo moedeloos van", zegt ze.

Volgens de rechter is dat ook zo, omdat het strafontslag opnieuw moet worden getoetst. "Ook al is er vrijspraak in een strafzaak, betekent dat niet dat het strafontslag ongedaan wordt gemaakt."

Ongelijk

Maar een andere AIVD'er, die stukken aan de Hofstadgroep lekte en daarvoor werd veroordeeld, kreeg volgens de Waal tot de dag van zijn veroordeling salaris. "Ik kom niet eens in aanmerking voor een WW-uitkering", stelt ze. "Als ik geen vrienden en familie had gehad die mij iets hadden toegestopt, dan had ik onder een brug geslapen."