HILVERSUM - De interkerkelijke omroep IKON kan na de bezuinigingen op de publieke omroepen niet meer kwaliteitsdocumentaires maken die vergelijkbaar zijn met 5 Broken Cameras en 900 Days.

Dit meldde Margje de Koning, hoofd IKON TV, maandag. Die documentaires zijn de afgelopen week op het internationale documentairefestival IDFA in de prijzen gevallen.

De Koning maakt zich grote zorgen over de miljoenenbezuiniging op de kleine levensbeschouwelijke omroepen, omdat hun programma-aanbod niet levensbeschouwelijk genoeg zou zijn. Volgens haar bewijzen de prijswinnende documentaires het tegendeel.

In de IKON-documentaire 900 Days van Jessica Gorter, die vrijdag de IDFA-prijs beste Nederlandse documentaire won, blikken overlevenden terug op de Duitse omsingeling van Leningrad (1941-1944).

De IKON-documentaire 5 Broken Cameras won zowel de speciale jury-award als de publieksprijs. Die gaat over de Palestijnse landarbeider Emad die het verzet van zijn dorp tegen de Israëlische onderdrukking filmt.

De IKON moet met de andere levensbeschouwelijke omroepen 13 miljoen euro bezuinigen. De IKON en ZvK (Zendtijd voor Kerken) sluiten zich aan bij de fusie tussen de NCRV en de KRO, waarin ook de RKK is ondergebracht.