AMSTERDAM - Het conflict in de gedoogcoalitie over de fusieplannen van de publieke omroepen is opgelost.

Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) komt de VVD en PVV tegemoet, die vonden dat de minister zich te volgend opstelde. Ingewijden bevestigen vrijdag berichtgeving daarover van de NOS.

Het wordt nu makkelijker voor Powned en WNL om in het publieke bestel toe te treden. Daarvoor moeten zij 150 duizend leden halen.

De afspraken over een duurder lidmaatschap en het beperken van het weggeven van cadeaus bij ledenwerving worden uitgesteld tot 2014.

Wilders

Van Bijsterveldt gaat dan ook kijken wie recht heeft op de tien miljoen euro voor kleinste fusie-omroep, dat nu VARA-BNN is. PVV-leider Geert Wilders wil niet dat de 'linkse' VARA extra geld krijgt. WNL zou daardoor benadeeld worden. De PVV en VVD lieten van Bijsterveldt dinsdag weten het er niet mee eens dat ze de fusieplannen in grote lijnen wil overnemen.

Vorige week lieten de publieke omroepen die moeten fuseren weten er officieel uit te zijn. Vanaf 2016 gaan AVRO en TROS, VARA en BNN en KRO en NCRV samen. VPRO, EO en omroep MAX blijven zelfstandig. Taakomroepen NOS en NTR blijven in de huidige vorm bestaan.