AMSTERDAM - Er heerst veel verwarring over de identiteit van man en vrouw. Mannen en vrouwen moeten aan allerlei facetten voldoen.

Actrice Tamar van den Dop zegt tegenover NU.nl dat zij deze les trekt uit de nieuwe dramaserie Mixed Up die vanaf maandag 14 november te zien is bij de NCRV.

De tiendelige NCRV-serie gaat over de eeuwige strijd tussen de sexen, de verwarring van de moderne tijd en vooroordelen. Alles speelt zich af op de redactie van het magazine ‘ZIJ’.

Van den Dop speelt naar eigen zeggen iemand (Bien) die rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan. De kracht van Mixed Up is volgens haar dat de serie een balans weet te vinden tussen humor en een serieuze boodschap. "De kijker zal de serie met een gniffel en een lichte ontroering bekijken."

Werkvloer

Dat een man geen hoofdredacteur van een vrouwenblad zou kunnen zijn is volgens Van den Dop een van de vooroordelen die in Mixed Up onderuit wordt gehaald.

"Het mooie is dat je niet alleen de sfeer op de werkvloer te zien krijgt, maar ook hoe de mensen thuis zijn", vertelt actrice Anneke Blok.

Zij speelt in de NCRV-serie onder de naam Guusje de rol van hoofdredactrice van ‘ZIJ’. Omdat de oplagecijfers dalen, besluit de directie het vrouwenbolwerk op te frissen met een mannelijke hoofdredacteur.

Op het moment dat Blok te horen krijgt dat ze als hoofdredacteur een man naast zich krijgt, had ze voor zichzelf al besloten te vertrekken. "De climax speelde zich af op het moment dat ik tijdens een redactievergadering alle kwaliteiten van iedereen opnoemde. In werkelijkheid zat daar een andere boodschap achter en nam ik afscheid", vertelt Blok.

Vooroordelen

De nog onervaren acteur Pepijn Schoneveld neemt de rol van een bescheiden stagiair (Thor) op zich. "Ik ben de eeuwige stagiair die zich binnen een vrouwelijk gezelschap loodst. Een jongen in ontwikkeling die uit zijn schulp kruipt."

Daarmee wordt volgens hem opnieuw een vooroordeel onderuit gehaald. "Namelijk, het vooroordeel dat de eeuwige stagiair altijd stagiair zal blijven", vervolgt Schoneveld. "Een ander cliché dat wordt ontkracht is dat de macho altijd de machorol op zich neemt, maar uit de serie blijkt dat hij thuis een heel ander persoon is."

De belangrijkste les die uit de serie getrokken kan worden is volgens Schoneveld dat stereotypen er niet voor niets zijn. "Vooroordelen zijn er ook om tegen in te gaan", aldus de 21-jarige toneelacteur.

De eerste uitzending van Mixed Up is 14 november om 21.20 uur te zien op Nederland 3.