HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is er uit. Het bestuur van de organisatie heeft een fusieplan opgesteld waarin de KRO samengaat met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN.

In het voorstel blijven de EO, Omroep MAX en VPRO op zichzelf en de NOS en NTR, die geen leden hebben, blijven ook zelfstandig.

De zogenoemde aspirant-omroepen WNL en PowNed mogen aansluiting zoeken bij één van de fusieomroepen zodra ze zijn toegelaten tot het bestel.

Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, presenteerde het fusievoorstel donderdag aan de omroepen. Als alle betrokkenen akkoord gaan, gaat het fusieplan nog deze maand naar de minister. Het nieuwe omroepmodel moet in 2016 zijn ingevoerd.

Gedwongen fusies

Om de kosten van de publieke omroep in te perken, eist minister Marja van Bijsterveldt (Media) dat het bestel wordt teruggebracht van 21 naar acht omroepen. Ze heeft de NPO tot half november de tijd gegeven met een eigen voorstel te komen. Mochten de omroepen er niet uitkomen samen, dan legt de minister gedwongen fusies op.

Hagoort: ''Het belang van de kijker en luisteraar staat voor ons voorop. Met dit model wordt ‘Hilversum’ eenvoudiger georganiseerd, zodat er meer geld en tijd kan worden besteed aan waar het om gaat: goede programma’s maken voor een breed publiek.''

De omroepen spreken in het voorstel ook af terughoudend te zijn in hun ledenwerving. Als er te veel geld op gaat aan het werven van leden is er minder beschikbaar voor het maken van programma’s. De fusiepartners komen een plafond overeen voor dat soort uitgaven.