AMSTERDAM - Tim Murck vreesde lange tijd dat hij het slachtoffer zou worden van typecasting, maar die angst bleek ongegrond.

De 29-jarige acteur heeft helemaal niet het gevoel dat hij steeds hetzelfde type speelt. "Sinds mijn rol in Feuten is het helemaal omgedraaid."

Murck was bang dat het personage Barry Hartveld uit de jeugdserie Spangas hem zou blijven achtervolgen. "Ik werd heel vaak gevraagd als de ideale schoonzoon", herinnert Murck zich. "Altijd de lieve, gevoelige jongens. Dat is sinds mijn rol in Feuten wel anders."

Voor de BNN-serie over een studentencorps kroop Murck in de huid van Olivier de Ruyter. "Hij is echt een slechte gast. Sinds in Olivier heb gespeeld, word ik vaker benaderd voor de meer zieke jongens. Dat vind ik ook heel leuk." Murck verwondert zich over het castingproces. "Je gaat er altijd van uit dat castingdirectors jou als mens in al je mogelijkheden zien, maar zij hebben vaak al een beeld."

De 29-jarige Rotterdammer wordt vaak in een adem genoemd met Tygo Gernandt. Murck snapt die vergelijking wel. "Ik herkende ook altijd veel van hem in mij. We hebben zeker veel gemeen, maar ook iets heel anders. Hij kan ongelooflijk ver gaan in zijn rol. Dat heb ik ook wel, maar ik ben een stuk terughoudender."

Net als Gernandt stort Murck zich altijd volledig in een rol. Hoewel hij geen last zegt te hebben van typecasting kan de acteur met sommige rollen niet uit de voeten. "Alle rollen die ik zal spelen zal ik met veel energie spelen. Hoe hard ik ook mijn best doe om een keer een heel introverte, rustige jongen te spelen. Misschien lukt me dat na mijn veertigste pas."