BEIJING - China wil het aantal programma's met reality-tv aan banden leggen. De staatsinstelling voor radio, film en televisie noemt de shows 'vulgair' en 'overdreven vermakelijk'.

De communistische partij probeert met de stap haar greep te versterken op die takken van de culturele sector die leiden tot onafhankelijkere opvattingen.

De staat wil minder talenten-, spelletjes- en praatprogramma's en minder shows gewijd aan liefde en huwelijksproblemen. De maatregel betekent dat een groot deel van de reality-programma's van China's 34 satellietzenders volgend jaar moeten worden geschrapt. In plaats daarvan moet meer ruimte komen voor actualiteiten en cultuur.

Kijkcijfers

De satellietzenders mogen hun programmering ook niet meer volledig laten afhangen van kijkcijfers. De volksrepubliek zegt tegemoet te willen komen aan de vraag naar gevarieerde kwaliteitsprogrammering.

De maatregels volgen op een vergadering van de communistische partij vorige week. Daar werd het belang van een sterker zedenbesef benadrukt.

Het tekort aan sociale cohesie werd vorige week pijnlijk duidelijk toen een peuter door twee auto's werd overreden en voor dood werd achtergelaten door omstanders en voorbijgangers.