AMSTERDAM - De door Man bijt hond gewonnen TV Canon is volgens programmamaker Michael Abspoel "de kroon op de hondenmand".

"Het voelt alsof we een WK-finale gewonnen hebben. Dit is een waardering voor onze afgelopen dertien seizoenen", vertelt Abspoel tegenover NU.nl.

Vrijdag ontving Man bijt hond de prijs tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. Het NCRV-programma werd verkozen als populairste programma in de afgelopen 60 jaar.

De samensteller van Man bijt hond wijst erop dat het programma nooit eerder een prijs heeft gewonnen. "Bij De Wereld Draait Door is al eens gezegd dat we wel eens een prijs verdienen. Deze overwinning is een enorme bevestiging, mede doordat het een publieksprijs is."

Op de vraag wat Man bijt hond zo beeldbepalend heeft gemaakt, antwoordt Abspoel dat het programma uniek is in zijn soort. Volgens hem komen er in de uitzendingen zowel aparte mensen als 'gewone' mensen aan bod komen.

Mix

De programmamaker en stem van Man bijt hond spreekt over een "bijzondere mix". "We geven een kleine draai aan het grote nieuws en een grote draai aan het kleine nieuws. Het programma dat wij maken staat op zichzelf, in tegenstelling tot de vele talentenshows. Dat wordt herkend en gewaardeerd."

Andere genomineerden voor de TV Canon waren onder meer Swiebertje en Sonja op Zaterdag.

"Het verschil is dat wij een dagelijks programma maken", vervolgt Abspoel. "Andere genomineerden verschenen één keer per week of per maand op de buis. Als je middelmatige kwaliteit zou leveren, zou dat in ons geval meer opvallen."

Spiegel

Volgens Abspoel houdt Man bijt hond Nederland een spiegel voor. "Veel allochtonen die naar ons programma kijken, zeggen: ‘ik leer meer van Man bijt hond dan van een inburgeringcursus'."

Hij voegt toe dat het NCRV-programma maatschappelijk gericht is en wil laten zien wat Nederlanders drijft.

Een houdbaarheidsdatum heeft Man bijt hond niet, stelt Abspoel.

"Formules als The Voice of Holland en Big Brother hebben dat wel. Daar is het publiek op een gegeven moment op uitgekeken. Onze formule houdt nooit op, omdat de samenleving zich altijd blijft voortbewegen."

Man bijt hond maakt jaarlijks 175 afleveringen. Naar aanleiding van het winnen van de TV Canon wordt de zendmast in Hiversum naar het programma vernoemd.