HILVERSUM - Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala barst vrijdagavond de strijd om de meeste stemmen van het publiek los. 

Het televisiegala van de AVRO staat dit jaar opmerkelijk genoeg rechtstreeks geprogrammeerd tegenover twee van de kanshebbers voor de publieksprijs: het kijkcijferkanon The Voice of Holland (TVOH) op RTL4 en Voetbal International op RTL7.

TVOH trekt al wekenlang meer dan 3 miljoen kijkers. RTL4 zal in de show de miljoenen kijkers meermalen oproepen te stemmen, in de hoop dat de RTL-presentatoren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé later op de avond in Carré het 18 karaats geelgouden sieraad om de vinger kunnen schuiven.

Wilfred Genee en Johan Derksen hebben een live-uitzending en kunnen niet in Carré aanwezig zijn, maar ook zij zullen hun honderdduizenden aanhangers oproepen te bellen of te sms'en.

Telefoonnummers

De AVRO geeft echter pas vrijdagavond de telefoonnummers vrij in de uitzending van het Gouden Televizier-Ring Gala. ''We proberen natuurlijk zelf ook stemmen te trekken voor ons eigen programma Wie is de Mol?'', verklaart een woordvoerster van de publieke omroep. Wie is de Mol? is voor de vijfde maal genomineerd voor de prestigieuze publieksprijs en neemt het op tegen debutanten.

''Zodra de nummers bekend worden, brengen de RTL-zenders ze in beeld. We nemen namelijk aan dat de fans van The Voice of Holland naar RTL4 zitten te kijken en de voetballiefhebbers afstemmen op VI bij RTL7.

Op deze manier geven we ze de kans toch te stemmen op hun favoriete programma'', zegt een woordvoerder van RTL. In 2009 stond Gooische Vrouwen tegenover het gala geprogrammeerd en deed RTL4 hetzelfde. Met succes, want de dramaserie van Linda de Mol won dat jaar.

Voortraject

De 46e editie van het Gouden Televizier-Ring Gala staat vrijdagavond in het teken van 60 jaar televisie, maar de jaarlijkse awardshow gaat wel degelijk met zijn tijd mee. Door de inzet van sociale media wist de verkiezing in het voortraject al een recordaantal van 450.000 stemmen te trekken. Vrijdagavond kunnen kijkers voor het eerst in de geschiedenis van het gala ook (gratis) online stemmen via hun laptop, tabletcomputer, pc of smartphone.

Dit 'tweede scherm' biedt gebruikers inzicht in het stemgedrag per provincie, maar toont ook tweets over de uitreiking en laat zelfs livebeelden zien van bekende Nederlanders die naar de uitzending thuis in hun eigen huiskamer zitten te kijken. ''Gebruikers van het tweede scherm beleven de emotie, het gejuich of de verontwaardiging van de BN'ers'', zegt de AVRO-woordvoerster.