HILVERSUM - Een filmpje aan het einde van het VARA tv-programma De Wereld Draait Door, waarin de dood van koningin Beatrix op satirische wijze wordt ontkend, is bij veel Nederlanders in slechte aarde gevallen.

Een slechte grap, zegt de een op Twitter. Een ander sneert op de berichtensite: Nee, ze is niet dood, het was een zieke grap van LuckyTV. Weer anderen schrijven teksten als: ''LuckyTV was zwaar onder de maat'' en ''Dit is volstrekt respectloos''. Er zijn ook mensen die twitteren: ''Niets aan de hand, goed luisteren.''

In het filmpje in het programmaonderdeel LuckyTV wordt bericht over de dood van Beatrix die 'geenszins' zou hebben plaatsgevonden. Ook zijn beelden te zien van een ziekenauto die de koningin 'niet' naar het ziekenhuis brengt en een begrafenis die 'niet' van de koningin is.

Onder de beelden wordt een tekst uitgesproken die begint met: ''Koning Beatrix is gisteren vroeg in de middag allerminst overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding.

Dat meldt de RVD. Noch werd het staatshoofd rond de klok van twee uur in allerijl overgebracht naar het universitair Medisch Centrum in Utrecht waar ze korte tijd later evenmin overleed.''

Media

De maker van het filmpje, programmamaker Sander van de Pavert, zei woensdagavond het filmpje te hebben gemaakt in reactie op koppen in de kranten van woensdag met de strekking: Beatrix geen hersenbloeding. Die koppen ontstonden naar aanleiding van een twitterbericht van SBS Shownieuws, waarin per abuis 'hersenbloeding Beatrix' werd getwitterd.

''Het gaat mij eigenlijk niet eens zozeer om Beatrix'', aldus Van de Pavert. ''Maar meer om de manier waarop media omgaan met dit soort nieuws. Het meest komische is dat het nieuws is dat iets níet is gebeurd. Dat vergroot ik uit.''

Dieuwke Wynia, eindredacteur van De Wereld Draait Door, zei te veronderstellen dat vrijwel iedere kijker weet dat er aan het einde van het programma een zogenoemde Lucky uitgezonden wordt en geen echt nieuwsbericht.