ÀMSTERDAM - Een driedelige documentaire over het omvangrijke oeuvre van Kees Van Kooten en Wim de Bie maakt deel uit van de top tien van programma's die de VPRO donderdag presenteerde voor komend winterseizoen. 

In de serie die te zien is vanaf zondag 15 januari op Nederland 2, blikt het duo met Coen Verbraak terug op hun Keek op de week en het Simplistisch Verbond.

Niet eerder is het tweetal zo uitvoerig op televisie geïnterviewd. ''Coen Verbraak is al een jaar bezig en nog niet klaar'', zei Van Kooten op de presentatie in Amsterdam.

De afleveringen bevatten nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit 35 jaar satire, waardoor de kijker inzicht krijgt in de werkwijze van de twee televisiemakers.

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is momenteel op Sumatra, waar hij opnames maakt voor Van Dis in Indonesië. In het land van zijn ouders gaat Van Dis met regisseur Hans Pool (Van Dis in Afrika) op zoek naar zijn wortels en de sporen die Nederland in Indonesië heeft achtergelaten. Het resultaat is te zien vanaf 12 februari op Nederland 2. 

Een andere nieuwe titel uit de ranglijst die de omroep donderdag presenteerde, is Motel De Jong, het nieuwe interviewprogramma waarin Wilfried de Jong vanaf eind oktober gasten ontvangt die een week lang in het nieuws waren. In Motel De Jong, een liveprogramma op Nederland 3, ''vinden de gasten rust om wat zaken te overdenken".

Seks

Sunny Bergman (Beperkt houdbaar) maakt voor Nederland 3 de documentaireserie Sunny Side of sex. ''Het programma zet onze zogenaamde progressieve denkbeelden op zijn kop. In Oeganda bijvoorbeeld, praten oudere vrouwen veel opener over seks dan in Nederland'', zegt de documentairemaakster.

Bergman reisde ook naar een gemeenschap in China, waar mannen en vrouwen gescheiden leven. Ze bezocht tevens Cuba en India voor de vierdelige serie die de VPRO vanaf 27 oktober uitzendt.

Jort Kelder is vanaf april bij de VPRO op Nederland 1 te zien in het nieuwe programma Het snelle geld, dat gaat over 25 jaar 'Hollandse hebzucht'.