AMSTERDAM - Talpa overweegt een bodemprocedure te beginnen tegen producent CCCP.

De rechter bepaalde vrijdag in een kort geding dat Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge hun oude typetjes uit Draadstaal niet mogen gebruiken voor hun nieuwe Talpa-programma Neonletters.

"We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter", vertelt een woordvoerder van Talpa. "We overwegen een bodemprocedure te starten, maar dit gaat veel tijd kosten. Wij kunnen ons het probleem van CCCP niet voorstellen."

Van Koningsbrugge en Van de Ven maakten met CCCP tot en met 2009 Draadstaal voor de VPRO. Vervolgens stapten ze over naar de AVRO, waar de twee nu Neonletters maken met Talpa. Er zijn al opnamen gemaakt van typetjes als Fred en Ria Onderbuik, maar deze beelden mogen niet worden gebruikt.

Alleen verliezers

"Het gaat om de bereidwilligheid van CCCP en daar ontbreekt het aan", vindt de woordvoerder. "Er zijn nu alleen maar verliezers. CCCP heeft niets, Dennis en Jeroen hebben niks, wij als producent hebben niks. En de kijker heeft niks."

Jeroen van Koningsbrugge heeft ook alleen maar vraagtekens. ''Wij hebben die type zelf verzonnen, zelf gestalte gegeven'', zegt de acteur in een reactie op 3FM. ''We gingen er, misschien naief, vanuit dat wij ze gewoon konden spelen. Zonder ons leven die personages  ook niet. Ze hebben in feite gelijk, maar wij vragen ons af: 'Waarom?' Ze winnen hier niks mee.''

Van Koningsbrugge laat het hier niet bij zitten. ''Wij gaan in de toekomst een rechtszaak aanspannen, want hoe zit het met intellectueel eigendom? Het wordt ons heel moeilijk gemaakt. Ik krijg zelfs een boete als ik een zin als Fred uitspreek.''

CCCP en de twee acteurs zitten maandagavond tegen over elkaar bij De Wereld Draait Door.