AMSTERDAM - Scenarioschrijvers Tamara Bos en Mieke de Jong hebben met hun televisiedrama Annie M.G. de Lira Scenarioprijs gewonnen. 

Dit maakte juryvoorzitter Ronald Plasterk donderdag bekend bij de prijsuitreiking in Amsterdam.

Volgens de jury is Annie M.G. (NTR/VARA) het beste Nederlandse televisiedrama dat in de periode 2007-2010 op televisie werd uitgezonden. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar uitgereikt, dit jaar voor de tiende maal. De prijswinnaars ontvangen samen 15.000 euro.

Ochtendzwemmers

Tamara Bos won de Lira Scenarioprijs ook in 1999 voor het jeugdtelevisiedrama Dag juf tot morgen...(AVRO). Mieke de Jong won de prijs in 2003 voor het scenario van de telefilm Ochtendzwemmers.

De overige genomineerden waren de scenarioschrijvers van de KRO-serie Penoza en Jacqueline Epskamp voor het scenario van de VPRO-telefilm De Fuik.

Genot

De jury roemt de vier verhaallijnen van Annie M.G. die op een geraffineerde manier door elkaar heen worden geweven. ''Annie was een genot om te zien, drama van de bovenste plank.''

De zevendelige serie over Annie M.G. Schmidt is geïnspireerd op de biografie Anna van Annejet van der Zijl over de in 1995 overleden kinderboekenschrijfster.