AMSTERDAM - De tv-programma's Spangas, iCarly en Ned's Survivalgids zijn zondagmiddag in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de eerste Mediasmarties Awards.

Kinderen konden via internet stemmen op hun favoriete programma.

De Nederlandse jeugdsoapserie Spangas won de prijs voor het origineelste programma in de categorie Steeds Weer Anders. Het Amerikaanse iCarly is volgens de kinderen het grappigste programma, terwijl Ned's Survivalgids de leerzaamste show is.

De Mediasmarties Awards werden niet alleen uitgereikt aan tv-programma's. Ook websites en games vielen in de prijzen. De site Girls Go Games werd uitgeroepen tot beste site, Laura's Passie kreeg de onderscheiding voor beste game.

Kindermediatop

De Mediasmarties Awards werden zondag uitgereikt tijdens de eerste Kindermediatop in het gemeentehuis van Hilversum. Daar discussieerden vijftig kinderen met mediamakers als Ron Boszhard en Sipke Jan Bousema.

De Kindermediatop vond plaats in het kader van de landelijke Kindermediaweek waaraan het basisonderwijs, de kinderopvang en alle bibliotheken meewerken.

De Kindermediatop is onderdeel van het Hilversum Media Festival. Tussen de 35.000 en 40.000 belangstellenden hebben de driedaagse bezocht. Een woordvoerder zei zondag zeer tevreden terug te kijken op de eerste editie van het evenement, dat zondagavond rond 20.00 uur afloopt.

60-jarig bestaan

Mediastad Hilversum vierde het 60-jarig bestaan van de televisie met het festival. Het was de eerste keer dat er zo'n groot mediafestival werd georganiseerd waaraan vrijwel alle omroepen en RTL Nederland meededen en zich presenteerden aan het publiek.

De organisatie had ongeveer 50.000 bezoekers verwacht, maar denkt dat een deel van de belangstellenden het strand of terras verkoos door het mooie weer. Desondanks meldde de zegsman dat het evenement in 2012 een vervolg krijgt, waarschijnlijk wederom in het eerste weekend van september.

''Mensen vinden het geweldig om een kijkje te nemen achter de schermen in tv- en radiostudio's'', zei de woordvoerder. Ook vonden bezoekers het erg leuk om met de aanwezige presentatoren te spreken en op de foto te gaan, aldus de zegsman