HILVERSUM - De publieke omroepen garanderen dat iedereen aan zijn trekken komt in het nieuwe televisieseizoen.

Ook kwetsbare programma’s met een klein of selectief publiek komen aan bod in de programmering. ''We willen niemand uitsluiten'', zei tv-directeur Gerard Timmer donderdag op een gezamenlijke najaarspresentatie in Hilversum.

Timmer wilde niet teveel stilstaan bij de bezuinigingen, omdat die komend seizoen nog niet zichtbaar worden.

Hij beloofde op Nederland 2 meer variatie in de programmering door het wegvallen van actualiteiten om half negen. Onder meer Café de Liefde (VPRO), Cash op zolder (AVRO) en Achter het scherm (NTR) in het kader van 60 jaar Nederlandse televisie moeten hieraan bijdragen.

Prestigieuze projecten komend seizoen zijn Nederland van boven (VPRO) op Nederland 1 en de NTR-serie De Slavernij, een van de 22 nieuwe titels op Nederland 2.

Opiniërend programma

Voorafgaand aan Nieuwsuur wisselen de omroepen elkaar op Nederland 2 elke werkdag af met een opiniërend programma. Naast bekende titels als VPRO’s Tegenlicht en Altijd wat (NCRV) komen rond dit tijdstip ook nieuwe producties langs, zoals het mediaprogramma De waan van de dag van de VARA, De vijfde dag van de EO en op zaterdag het nieuwe programma Debat op 2 met Ghislaine Plag (NCRV) en Arie Boomsma (KRO).

Timmer telt 17 nieuwe titels op Nederland 1, waaronder de WNL-talkshow Eva op zondag, Topmanager gezocht (BNN) en het KRO-programma Liefs uit, over buitenlandse liefdes in Nederland. Maandag keert Fort Boyard (AVRO) terug op Nederland 3.

De publieke omroepen komen met een groot aantal dramaseries. Volgende week start de VARA met de psychologische thriller Overspel en zondag begint de politieserie Seinpost Den Haag. In november volgt de dramaserie Lijn 32 over de passagiers van een bus die wordt opgeblazen.

De dramaserie Mixed Up laat zien hoe een man zich handhaaft bij een vrouwenblad. Later in het seizoen volgen de nieuwe dramaseries Beatrix, Dokter Deen, De wonderen van Barslet en Eileen.