HILVERSUM - De landelijke publieke radiostations Radio 2, 3FM en Radio 5 hebben in juni en juli marktaandeel moeten inleveren.

Dit is het gevolg van de problemen met de uitzendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde, meldde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag.

Sinds 15 juli zijn de zenders minder goed te ontvangen in de ether. Radio 2 moest 0,5 procent luistertijdaandeel inleveren ten opzichte van de maanden mei en juni. 3FM verloor 0,4 procent. Voor Radio 5 bleef het verlies beperkt tot 0,2 procent.

Het luisteronderzoek is uitgevoerd over de periode 1 juni tot en met eind juli. Beide zendmasten werden op 15 juli door brand getroffen. De volgende maand te publiceren luistercijfers over juli en augustus zullen daardoor een veel beter inzicht geven in de effecten van de verslechterde ontvangst.

Meetperiode

Dat Radio 1 in de laatste meetperiode is gegroeid met 0,1 procent, is volgens NPO-directeur Jan Westerhof te danken aan de AM-frequentie 747 waarvan Radio 1 snel na de branden gebruik ging maken.

Volgens de NPO hebben nog 2,3 miljoen Nederlanders last van FM-storingen.