AMSTERDAM - Sipke Jan Bousema wordt naar eigen zeggen een soort mini-Oprah Winfrey.

De presentator gaat voor het nieuwe NTR-programma Wat Zou Jij Doen? in discussie met kinderen.

"Ik ga met kinderen lastige dilemma's en moeilijke keuzes bespreken", vertelt Sipke Jan over zijn nieuwe programma, waarmee hij terugkeert naar kindertelevisie.

"Bijvoorbeeld, kies je voor je vader of moeder als je ouders gaan scheiden? Of draag je wel of geen hoofddoekje? Dat zijn thema's waar veel kinderen mee te maken hebben."

Heftige thema's

Volgens Bousema belooft Wat Zou Jij Doen? een mooi programma te worden. "Het zijn hele heftige thema's die we bespreken, maar het mooie is dat kinderen echt tot nieuwe inzichten komen. Dat is heel bijzonder." Wat Zou Jij Doen? wordt dit najaar uitgezonden.

Sipke Jan vindt het 'fantastisch' dat hij de zware thema's kan bespreken met kinderen. "Het is te gek dat er weer een programma is waar heel veel verschillende meningen van kinderen samenkomen. Ik merk aan het eind van het programma dat veel kinderen anders zijn gaan denken."

Oprah Winfrey

Bousema hoopt dat zijn nieuwe programma discussies op scholen en in gezinnen aanwakkert. "Dat is de bedoeling van het programma." Sipke Jan vergelijkt Wat Zou Jij Doen? al met talkshows als die van Oprah Winfrey en Catherine Keyl.

"Iemand zei dat laatst. Toen dacht ik: we bespreken inderdaad allerlei thema's waar kinderen mee kunnen worstelen. Wat dat betreft lijkt het er wel een beetje op."