AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius was zich van geen kwaad bewust toen hij zondagavond aan het einde van de laatste aflevering van Zomergasten een oproep deed om lid te worden van de VPRO.

"Als ik geweten had dat het niet mocht, had ik het natuurlijk nooit gedaan", reageert de presentator bedremmeld. "Zo stoer ben ik helemaal niet."

De oproep van Brandt Corstius leverde de VPRO 550 nieuwe leden op, maar mogelijk ook een boete van het Commissariaat voor de Media. Dat liet maandagavond weten zich te beraden op sancties.

De oproep gaat in tegen de strikte regels waaraan omroepen zich moeten houden. Reguliere zendtijd mag niet worden gebruikt om leden te werven.

Dramatisch gevoel

Brandt Corstius verzekert dat hij 'werkelijk geen flauw idee had' dat zijn appèl aan de kijkers verboden was. "Het was aan het einde van de reeks, en omdat Zomergasten volgend jaar 25 jaar bestaat werd ik plotseling bevangen door een dramatisch gevoel. Toen dacht ik: ik vraag mensen om lid te worden."

De redactie wist ook van niets. In een maandag verstuurde reactie liet de VPRO weten dat de eind- en hoofdredactie hun adem inhielden tijdens de spontane actie van Brandt Corstius.

Kater

Het tumult dat maandag in de media ontstond ging grotendeels aan de presentator voorbij. "Ik zie het pas net op internet", aldus de presentator.

"Ik was de hele dag geveld door een buitenproportionele kater. Goedkope vodka, dan krijg je dat." Brandt Corstius spreekt uit ervaring. Jarenlang woonde hij in Rusland, waar vodka de nationale drank is.