HILVERSUM - De VPRO heeft maandag 550 nieuwe leden ingeschreven.

Ze gaven gehoor aan de spontane oproep waarmee presentator Jelle Brandt Corstius zondagavond de serie Zomergasten afsloot. Een omroep mag echter niet zomaar zendtijd gebruiken om leden te werven.

De VPRO schrapt de oproep daarom uit de herhaling op zaterdag 3 september, kondigt de omroep aan.

''Als Brandt Corstius op de hoogte was geweest, dan had hij geweten dat wat hij in zijn enthousiasme voor de VPRO deed, niet is toegestaan'', luidt de verklaring van de VPRO.

Tante Liesje

De eind- en hoofdredactie hielden hun adem in toen de presentator zondagavond een persoonlijke boodschap aankondigde in de live-uitzending.

Hij nam tot ieders verrassing de regie in eigen hand toen hij zich rechtstreeks tot de kijkers richtte: ''Ik zou het fijn vinden als u lid wordt van de VPRO. Ik heb geen flauw idee hoe het publieke systeem werkt, maar ik weet wel: hoe meer leden, hoe beter''.

Brandt Corstius voegde er zelfs aan toe dat nieuwe leden een dvd van Monty Python krijgen. ''Mijn tante Liesje zou zeggen: u bent een dief van uw eigen portemonnee als u het niet doet.''

Onderzoek

Het Commissariaat voor de Media liet maandagavond weten de zaak te gaan onderzoeken. ''Wij hebben ook geconstateerd wat er gebeurd is en gaan zoals altijd zorgvuldig afwegen of, en zo ja, hoe we hiertegen zullen optreden'', aldus een zegsman.

De beslissing kan enkele weken op zich laten wachten.