HILVERSUM - Steeds meer landen raken geïnteresseerd in TV Lab, de themaweek waarin de publieke omroepen nieuwe televisieprogramma's op de kijkers uitproberen.

Zaterdagavond begint het TV Lab in Duitsland en ook Belgische VRT-kijkers en zelfs het publiek van TV Slovenia maken binnenkort kennis met de tv-experimenten. In 2012 wisselen mogelijk 12 Europese landen programma's met elkaar uit, zegt netmanager Roek Lips van Nederland 3.

In Nederland begint maandag alweer de derde editie van TV Lab. Vijf dagen lang toont Nederland 3 vanaf 20.30 uur 19 programma's van eigen bodem en - voor het eerst - vijf buitenlandse producties.

Het zijn er drie uit Duitsland en twee uit België. Dinsdagavond is bijvoorbeeld de Duitse inzending Ausgekuschelt te zien, volgens Lips een nieuw genre poppentelevisie.

Truman

Duitse kijkers krijgen de BNN-programma's Truman en Fuck the Parents te zien, evenals de VPRO-inzending Colapsus. Ook Slovenië doet volop mee aan het uitwisselingsprogramma, maar Nederlandse kijkers krijgen geen Sloveense inzending te zien.

Dat TV Lab succesvol is in Duitsland, is flink te merken op Twitter. Onder #TVLab discussiëren onze oosterburen nu volop mee in het Duits.

De baas van Nederland 3 stond in 2009 aan de wieg van TV Lab. ,,Ik had een bijeenkomst belegd over programmavernieuwing. Daar uitten programmamakers kritiek dat hun nieuwe programma's laat in de avond worden weggestopt. We hebben toen besloten de programma's een week lang primetime uit te zenden.''

Op het puntje van de stoel

De netmanager zit komende week op het puntje van zijn stoel en volgt via een speciaal ontwikkeld online 'dashboard' alle reacties die kijkers achterlaten op blogs en sociale netwerken als Hyves, Twitter en Facebook.

,,We doen het niet voor de kijkcijfers, maar om de meningen van de kijkers. Hoe meer reacties, des te meer inzicht krijgen wij. Daarnaast tellen natuurlijk ook de rapportcijfers van de kijkers weer zwaar mee.''

In 2009 gingen vijf programma's door naar de reguliere programmering, vorig jaar kregen acht programma's een vervolg na goedkeuring door de kijkers van TV Lab. Voorbeelden van programma's die hun bestaan aan TV Lab hebben te danken zijn Lipdub (NCRV), Upside Down, Ze is van mij (VPRO) en De tiende van Tijl (AVRO).