HILVERSUM - Realityseries, talentenjachten en metamorfoses beheersen komend najaar de programmering van RTL4 en RTL5.

Dit bleek woensdag op de perspresentatie 2011/2012 van RTL Nederland in Hilversum.

De nieuwe realityserie Obese draait om zes mensen met extreem overgewicht.

Andere realityprogramma's op RTL4 zijn Wie trouwt mijn zoon, met Robert ten Brink, en Diva's draaien door, met Patty Brard, Patricia Paay en Tatjana Simic.

In Hotter Than My Daughter haalt Gordon naar eigen zeggen te sexy geklede moeders 'door de wasstraat'.

Het spijt me

Vanaf 1 september breidt RTL het aantal zenders uit met het digitale kanaal RTL Crime, waarop 24 uur per dag misdaadprogramma's uit binnen- en buitenland zijn te zien.

Terug van weggeweest zijn Het spijt me en RTL Woonmagazine uit de jaren '90. Nog meer metamorfoses komen voorbij in Krabbé staat op straat, waarbij buurtbewoners onder toeziend oog van Martijn Krabbé elkaars meubels opknappen en uitwisselen.

Vernieuwen

''Het is verleidelijk te blijven teren op programma's die 1,5 miljoen kijkers trekken, maar we moeten steeds vernieuwen'', vertelde programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4 in het decor van Holland's Got Talent.

Na The Voice of Holland gaat de familiezender daarom op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeler voor de musical Saturday Night Fever. Galjaard: ''Kinderen zijn in het weekeinde de baas over de afstandsbediening.''

Jongerenzender

Programmadirecteur Remko van Westerloo van RTL5 introduceert nieuwe programma's op de jongerenzender door ze te programmeren rondom bestaande successen Expeditie Robinson en So You Think You Can Dance. Dus verhuist hij Oh oh Cherso naar de dinsdagavond om kijkers warm te maken voor De Villa, een Spaans vakantiehuis met nog meer hitsige mannen en vrouwen.

RTL5 komt ook met docusoaps over de luchtvaartpolitie en jonge artsen in een Amsterdams ziekenhuis. Een ander nieuw realityprogramma op de jongerenzender is Holland in da hood, waarin acht Nederlandse polderrappers een cultuurshock krijgen in Los Angeles.

Najaarspresentatie RTL 2011-2012