AMSTERDAM - De commerciële radiozenders Q-music en Sky Radio en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) overwegen de schade te verhalen die ze oplopen als gevolg van de branden in de zendmasten in Hoogersmilde en Lopik.

De directies van beide radiostations en de NPO bevestigden maandag berichtgeving hierover van de NOS.

De benadeelde partijen kampen sinds de branden op 15 juli met een slechter FM-bereik. Commerciële zenders dreigen hierdoor reclame-inkomsten mis te lopen. De publieke omroep maakt kosten met een noodzender in Groot-Brittannië.

Oorzaak

De zenders weten nog niet wie ze aansprakelijk moeten stellen. De onderzoeken naar de oorzaak van de branden zijn nog niet afgerond. Ook kunnen ze nog niet aangeven hoe groot de schade is. ''Ons eerste doel is het herstel van ons bereik'', zegt algemeen directeur Peter Bossaert van Q-music.

''Door de noodzender in het noorden heeft Q-music daar weer een acceptabele dekking, maar in Lopik is het vermogen van onze zender nog steeds sterk gereduceerd omwille van de brandveiligheid. We hopen dat dit binnen enkele dagen wordt opgelost. De huidige brandveiligheidseisen zijn disproportioneel'', zegt Bossaert.