AMSTERDAM – Ziggo gaat nog dit jaar stoppen met de landelijke doorgifte van alle regionale omroepen. Klanten kunnen dan alleen de omroep van hun eigen regio en aangrenzende regio’s bekijken.

Dat bericht Totaal TV op basis van uitspraken van een woordvoerder van Ziggo. Het bedrijf is momenteel nog in onderhandeling met belangenvereniging ROOS over het staken van de landelijke doorgifte.

Het gaat overigens over het digitale zendpakket van Ziggo.

Kosten

Het bedrijf wil stoppen met de doorgifte omdat de regionale omroepen daar zelf nadrukkelijk om hebben gevraagd. Het kost hen relatief veel geld om in heel het land uit te mogen zenden. In verband met de recente bezuinigingen zou het financieel aantrekkelijker zijn om alleen regionaal rechten te hoeven betalen.

In totaal zijn er veertien regionale omroepen die door Ziggo in heel het land worden doorgegeven. Nog voor het eind van dit jaar moet het bij Ziggo alleen mogelijk zijn om de omroep van de eigen regio te bekijken. Ook de regionale omroepen van direct aangrenzende provincies worden doorgegeven.

Meer lokale omroepen

Totaal TV heeft uitgezocht dat in het meest gunstige geval er zes regionale omroepen worden doorgegeven. Ziggo wil wel meer lokale omroepen gaan doorgeven en benadrukt dat de beperking in regionale omroepen niets te maken heeft met ruimtebesparing op het netwerk.

De lokale omroepen dienen wel zelf een digitaal kanaal beschikbaar te stellen. AT5 wordt ook aangemerkt als lokale zender en zal dus landelijk verdwijnen en alleen doorgegeven worden in en rond Amsterdam.

Mediawet

De nieuwe situatie zou in oktober of november realiteit moeten worden. De verandering in het aanbod voldoet aan de Mediawet waarin staat dat een regionale omroep in minstens 50 procent van het verzorgingsgebied digitaal moet worden doorgegeven.