LONDEN - De Britse privédetective Glenn Mulcaire heeft met klem ontkend dat hij op eigen houtje telefoongesprekken afluisterde.  

Hij zegt dat hij handelde in opdracht van schandaalkrant News of the World, schrijven Britse kranten zaterdag.

Met deze verklaring keert de privédetective zich openlijk tegen zijn voormalige broodheren.

Mulcaire hackte in opdracht van News of the World jarenlang de voicemails van allerlei Britten, maar de hoogste bazen van de tabloid en zijn moederbedrijf News International wassen hun handen in onschuld.

In een verklaring die door zijn advocaten werd doorgeven, stelde de privédetective echter dat zijn opdrachtgever volledig op de hoogte was van alles wat hij voor ze deed.

Parlementaire commissie

Een Britse parlementaire commissie probeert te achterhalen hoeveel mensen op de hoogte waren van de afluisterpraktijken bij de krant. Zo werd onlangs bekend dat de commissie News International-kopstuk James Murdoch opnieuw wil horen.

Hij ontkende tijdens een hoorzitting dat hij een e-mail had gezien waarin werd gesuggereerd dat het afluisteren van mensen bij de tabloid gemeengoed was, maar volgens betrokkenen is dat onwaar.

De relatie tussen Mulcaire en zijn voormalige werkgever is al enige tijd aan slijtage onderhevig. Zo maakte News International eerder deze maand bekend dat het per direct stopt met het betalen van de juridische kosten van de privédetective. Het mediabedrijf betaalde de advocaten van Mulcaire al sinds 2006. 

Alles over het afluisterschandaal in ons nieuwsdossier