AMSTERDAM - Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft een klacht ingediend bij de hoofdofficier van Justitie in Utrecht.

Hij wordt gehinderd in de uitoefening van zijn vak en verliest daardoor grip op het ov-chipkaartdossier waarmee hij landelijk de publiciteit haalde, zegt hij.

"Ik heb openheid gegeven over alles behalve mijn bronnen. Ik heb altijd fair gespeeld en wil gewoon mijn vak beoefenen", zegt hij naar aanleiding van een verhoor van het Openbaar Ministerie eind juni.

Sindsdien heeft De Winter niet van justitie gehoord. Hij weet niet of hij wordt vervolgd voor fraude of niet. "Zodra de zaak begint ben je al beperkt in wat je kunt doen. Ik ben als freelance journalist kwetsbaar en raak langzaam mijn ov-dossier kwijt."

Bewegingsvrijheid

Andere media hebben meer bewegingsvrijheid, merkt De Winter. "Ik kan niet op dezelfde manier als andere media aan nieuwsgaring doen." Hij merkte dat hij bijvoorbeeld geen citaten of antwoorden meer krijgt van bepaalde instanties.

De Winter toonde in januari aan hoe de ov-chipkaart met een goedkoop apparaatje en wat software gekraakt kan worden. Justitie verhoorde hem nadat het bedrijf achter de kaart aangifte had gedaan van fraude met het reisbewijs.

"Iedere journalist heeft recht op gelijke behandeling. Ik heb het gevoel dat mijn recht op persvrijheid wordt geschonden." De Winter hoopt dat de zaak snel wordt afgehandeld.