LONDEN - Groot-Brittannië is opnieuw in de ban van het mediaschandaal, nu ook de moeder van een vermoord 8-jarig meisje blijkt te zijn afgeluisterd door de inmiddels opgeheven tabloid News of the World. 

Dat meldde een stichting die mede is opgericht door het slachtoffer.

De moeder rekende de krant juist tot haar bondgenoten. Nadat haar dochter was omgebracht door een pedofiel, hielp News of the World bij het mobiliseren van de volkswoede.

Dat resulteerde in een wet die ouders het recht gaf om uit te zoeken of ze in de buurt wonen van zedendeliquenten.

Mobiele telefoon

De krant deed de vrouw, Sara Payne, destijds zelfs een mobiele telefoon cadeau.

Inmiddels lijkt het erop dat die mobiel is afgeluisterd door een privédetective in dienst van de krant. De gegevens van Payne werden gevonden in de aantekeningen van de privédetective, stelde de stichting The Phoenix Foundation donderdag.

'Goede vriendin'

De toenmalige hoofdredacteur Rebekah Brooks stelde in een reactie niets te hebben geweten van eventuele afluisterpraktijken. ''Deze beschuldigingen zijn verschrikkelijk, omdat Sara Payne een goede vriendin is'', aldus Brooks.

De rel is bijzonder pijnlijk voor moederbedrijf News International van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die besloot het succesvolle News of the World op te doeken, nadat bekend werd dat de krant de telefoon van een ander omgebracht schoolmeisje had gehackt. 

Alles over de afluisterschandalen in de Britse media in ons nieuwsdossier