AMSTERDAM - Artikelen uit nieuwsmedia mogen niet zomaar meer worden overgenomen.

Nieuwsmedia kunnen een auteursrechtenvoorbehoud opstellen, waardoor voor overname van artikelen een vergoeding moet worden betaald.

Dat stelt de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NDP Nieuwsmedia naar aanleiding van een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag deed.

De organisatie had een zaak aangespannen tegen de provincie Flevoland. Die nam zonder vergoeding nieuwsartikelen uit dag- en weekbladen over in knipselkranten.

Auteursrecht

Het hof bepaalde dat het zomaar overnemen van artikelen niet mag als media een auteursrechtvoorbehoud hebben. Als dat wel gebeurt, wordt het auteursrecht geschonden.

De uitspraak is volgens NDP Nieuwsmedia ook van belang voor de overname van artikelen op websites. Verder kunnen ook uitgevers van week- en maandbladen en makers van nieuwsgerelateerde radio- en televisieprogramma's zich volgens de organisatie nu op hun auteursrechtvoorbehoud beroepen.

Zeer verheugd

De brancheorganisatie is 'zeer verheugd' over de uitspraak. "Het hof bevestigt dat het creatieve werk van journalisten beschermd is, wat bijdraagt aan een gezonde exploitatie door nieuwsmedia."