Laatste hand aan laatste News of the World

LONDEN - Journalisten van de Britse schandaalkrant News of the World legden zaterdag de laatste hand aan de laatste editie, die zondag verschijnt.

"Het is een zeer droevige dag", zei hoofdredacteur Colin Myler. "Ik denk aan mijn team van getalenteerde journalisten."

Onthullingen over verregaande afluisterpraktijken van de telefoons van familieleden van terreurslachtoffers en gesneuvelde militairen schokten het land zodanig dat adverteerders zich gedwongen zagen hun contracten met NotW te verscheuren.

News International, moederbedrijf van NotW en onderdeel van het conglomeraat van mediamagnaat Rupert Murdoch, besloot hierop de stekker uit de krant te trekken.

Opgepakt

De noodgreep kon niet voorkomen dat vrijdag oud-hoofdredacteur en voormalig woordvoerder van premier David Cameron, Andy Coulson werd ingerekend op verdenking van corruptie.

Hij, en twee andere medewerkers van de krant die eveneens werden opgepakt, is inmiddels na het betalen van een borgsom weer op vrije voeten, maar het Britse imperium van Murdoch krijgt momenteel wel klap op klap te verduren.

Grof geld

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar beweringen dat NotW agenten grof geld betaalde voor onthullende informatie en ook premier Cameron heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden bij de krant. Het publiek viel vooral de nauwe banden op, die tussen de krant en de politiek bestaan.

Met verbazing is ook gereageerd op het aanblijven van Rebekah Brooks als directeur van News International. Brooks, oud-hoofdredacteur van NotW, staat momenteel zwaar onder druk, omdat het voor velen ondenkbaar is dat zij niets afwist van de afluisterpraktijken bij de schandaalkrant.

Bovendien is er een gevoel van onrechtvaardigheid, omdat de tweehonderd medewerkers van NotW te horen kregen dat zij binnen een week zonder werk zitten.

Uitgesproken

Murdoch heeft zich nog nauwelijks uitgesproken over de gebeurtenissen, maar bronnen zeiden dat hij onderweg is naar Londen, en daar dit weekeinde arriveert, om de teugels in handen te nemen.

Met een schuin oog op zijn onderhandelingen over de overname van de Britse zender BSkyB is hem er veel aan gelegen de rust te laten weerkeren om deze miljardendeal niet door het schandaal rond zijn krant te laten mislukken.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie