Wegener mag BN/De Stem en PZC niet samenvoegen

DEN HAAG - Uitgever Wegener mag de krantentitels BN/De Stem en PZC niet samenvoegen, ook niet op redactioneel niveau.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) besloten na een verzoek daartoe van Wegener, zo maakte zij donderdag bekend.

Toen Wegener in 2000 VNU Dagbladen overnam, had het bedrijf zelf een zogenoemd voorschrift voorgesteld met de strekking dat de titels onafhankelijk zouden blijven, om goedkeuring voor de overname te krijgen.

Door de overname kwamen twee kranten met deels hetzelfde verspreidingsgebied in één hand.

Vorig jaar beboette de NMa Wegener en vijf leidinggevenden van het bedrijf voor in totaal ruim 20 miljoen euro omdat zij zich niet hielden aan dat voorschrift.

Onvoldoende

Ditmaal heeft Wegener de NMa er niet van kunnen overtuigen dat de marktomstandigheden in het gebied dusdanig zijn veranderd dat het voorschrift alsnog van tafel kan. ''De NMa wijzigt of herziet slechts in uitzonderlijke gevallen voorschriften die verbonden zijn aan een besluit.''

Ook heeft de uitgever volgens de toezichthouder onvoldoende aangetoond dat het in stand houden van de twee krantentitels onredelijk is. ''De lezer behoudt keuzevrijheid en we gaan tegelijkertijd mogelijke prijsverhogingen en verschraling van het lezersaanbod tegen'', zei Henk Don, bestuurslid van de NMa.

'NIet eens'

Wegener liet via een woordvoerder weten het nog steeds ''absoluut niet eens'' te zijn met het besluit van de NMa.

''We zullen het formele besluit bestuderen en met onze juristen bekijken welke verdere stappen mogelijk zijn.''

Dwangsom

Als Wegener zich niet houdt aan het voorschrift, kost dat het bedrijf vanaf 14 oktober van dit jaar 1 miljoen euro per kwartaal tot een maximum van 20 miljoen euro.

Die dwangsom is het gevolg van het eerdere besluit van de NMa, dat Wegener het voorschrift overtrad. Daarbij werd toen ook zogenoemde last onder dwangsom opgelegd.

Tegen de boete heeft Wegener bezwaar aangetekend. De NMa verwacht daar eind augustus een besluit over te nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie