Al 140.000 uur audiovisueel materiaal gered

HILVERSUM - Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft de afgelopen vier jaar ruim 140.000 uur film- en audiovisueel materiaal gedigitaliseerd.

''Van het eerste Journaal uit 1956 tot de onlangs gedigitaliseerde audio-opnames van de televisieserie Ja zuster, nee zuster'', meldde Beeld en Geluid dinsdag.

De in 2007 begonnen reddingsoperatie Beelden voor de Toekomst heeft hiermee een mijlpaal bereikt. Het project dat er op gericht is historische opnamen te behouden, wordt naar verwachting in 2014 voltooid.

Tegen die tijd is ruim 212.000 uur audiovisueel materiaal gedigitaliseerd, evenals 2,5 miljoen foto's.

Foto's en video's

Tot nu toe zijn er inmiddels 575.000 foto's gedigitaliseerd. Het zijn foto's die gemaakt zijn tijdens televisie-opnames, maar ook van presentatoren, decors en technische apparatuur.

Ook is reeds 4330 uur geluidsopnames overgezet op polyesterbanden. Het betreft geluidsopnames behorende bij televisie- en bioscoopfilms vanaf de jaren vijftig tot en met de jaren negentig.

Een groot deel van het materiaal was onder invloed van de ongunstige klimaatcondities 'zuur' geworden. Door de verslechterde kwaliteit zouden de banden op den duur niet meer afspeelbaar zijn.

Ook binnen NU.nl is er een platform waarin aandacht wordt besteed aan gedigitaliseerd materiaal. Ga naar www.nuentoen.nl/

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie