KRO kijkt uit naar meer fusiepartners

HILVERSUM - De KRO blijft in gesprek met de NCRV, maar sluit daarnaast nieuwe fusiepartners niet uit. Dit heeft KRO-directeur Koen Becking dinsdag gezegd na overleg met de ledenraad.

Hoewel alle omroepen eerder een akkoord bereikten over het nieuwe omroepbestel van acht zendgemachtigden, begint de stoelendans nu dus opnieuw.

Volgens Becking zijn de omroepen vrij hun eigen strategie te heroverwegen nu minister Marja van Bijsterveldt (Media) niet alle fusievoorwaarden van 'Hilversum' heeft overgenomen. Zes omroepen wilden een hogere bonus voor hun samengaan, wat de minister heeft geweigerd.

Opties

De combinatie AKN (AVRO, KRO, NCRV) is voor Becking een optie, maar ook EKN met de EO erbij in plaats van de AVRO. Ook noemt hij MAX als mogelijke gesprekspartner. Als de omroepen er niet op vrijwillige basis uitkomen, gaat Van Bijsterveldt ledenomroepen dwingen tot fusies. Ook deze optie houdt Becking open.

Van Bijsterveldt wil zendtijd en budget vanaf 2016 uitsluitend verdelen op basis van ledenaantallen. Tijdens het smeden van de fusies waren de publieke omroepen daar nog niet van op de hoogte.

Nu de spelregels bekend zijn en zijn bekrachtigd door de Tweede Kamer, gaat de KRO nieuwe fusiegesprekken aan om het maximale eruit te halen. ''Dat zijn we aan de leden en de KRO-medewerkers verplicht’’, zegt Becking.

Identiteit

''Voor de ledenraad is het van belang dat de KRO zijn identiteit kan behouden in het nieuwe bestel en zijn programma’s kan blijven uitzenden, maar bij de fusiegesprekken met andere omroepen telt dus ook het gezamenlijke ledenaantal zwaar. Want hoe meer leden, hoe meer programma’s we kunnen maken’’, zegt Becking. De KRO is deze week alweer een wervingscampagne op televisie begonnen met het oog op de ledentelling in 2014.

De omroepbaas voorspelt dat de verenigingen na de zomervakantie weer beginnen met nieuwe besprekingen over samenwerkingsverbanden en in het najaar de uitkomst voorleggen aan hun leden.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie