AMSTERDAM - Een aantal media heeft vrijdag voor onderzoeksjournalist Brenno de Winter een steunfonds opgericht. Binnen een uur doneerde de internetgemeenschap het beoogde bedrag.

Als ondersteuning van De Winter in zijn onderzoek naar de ov-chipkaart wordt via een online project geld bij het publiek ingezameld. De ingezamelde fondsen moeten de juridische kosten vergoeden nu de journalist is verhoord door politie.

Via deze actie roepen de initiatiefnemers Geenstijl, NU.nl, PC-Active en Webwereld het publiek op om de De Winter financieel en moreel te steunen bij zijn juridische problemen. De actie bleek al snel een succes: binnen een uur werd het beoogde bedrag van 2500 euro binnengehaald.

Zwart reizen

Afhankelijk van de vervolgstappen van justitie is er meer geld nodig voor de freelance-journalist. De Winter onderzoekt de beveiliging en het functioneren van de ov-chipkaart. Daarbij heeft hij ernstige tekortkomingen in de beveiliging van de kaart gevonden, waarmee het eenvoudig mogelijk is om zwart te reizen.

Als onderdeel van het onderzoek heeft De Winter de kaart gekraakt en de zwakke plekken in de praktijk getoond door met een gekraakte kaart te reizen. Ook toonde hij daarmee aan dat het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems niet in staat blijkt de fraude snel genoeg te ontdekken en kaarten te blokkeren.

De journalist was tijdens en na zijn speurtocht volledig open over het onderzoek naar Trans Link Systems en andere betrokken partijen.

Trans Link Systems deed eerder dit jaar aangifte bij de politie van het kraken van het vervoersbewijs. De Winter werd op 22 juni vier uur lang als enige verhoord  door politie.

Journalistiek

Omdat het om journalistiek onderzoek gaat, was de verwachting dat de zaak na het verhoor zou stoppen. De Officier van Justitie heeft donderdag echter gezegd dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de journalist.

Als gevolg dit onderzoek heeft De Winter juridische ondersteuning gezocht. De journalist draait zelf op voor de kosten van deze ondersteuning.